Kom jij in aanmerking voor een energietoeslag?

21 april, 2022

Kom jij in aanmerking voor energietoeslag?

19 april 2022 2022-04-19 3 minuten leestijd

Huishoudens met een inkomen van € 2.070 per maand of lager komen mogelijk in aanmerking voor een energietoeslag. Deze toeslag helpt huishoudens met de stijgende energierekening.

De energietoeslag is beschikbaar voor ongeveer 850.000 huishoudens.  Deze toeslag heeft geen gevolgen voor de huur-, zorg- of kindertoeslag en bedraagt € 800,-. De energietoeslag wordt aangevraagd bij de gemeente. 

Rol van de gemeente

Wil je wetenhoe de energietoeslag precies werkt? Dan kan je contact opnemen met de gemeente.

De overheid heeft de gemeenten richtlijnen gegeven voor de uitvoering van de energietoeslag. De gemeente bepaalt:

  • Welke doelgroep de energietoeslag krijgt;
  • De periode waarover naar het inkomen gekeken wordt;
  • Of vermogen meetelt en op welke manier;
  • De hoogte van de energieslag.

Inkomensgrens

De inkomensgrenzen verschillen per gemeente. De landelijke richtlijn van de overheid is om mensen met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum in aanmerking te laten komen voor de energietoeslag.

Het sociaal minimum is het bedrag dat iemand volgens de overheid minimaal nodig heeft om van te leven. Dat bedrag is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe hoog het sociaal minimum is hangt af van de leeftijd en de leefsituatie. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt het bedrag vast.

Hieronder vind je de landelijke richtlijn. Is het inkomen lager of net iets hoger dan de richtlijn? Dan kun je contact opnemen met de gemeente met de vraag of de aanvraag alsnog mogelijk is.

 

Landelijke richtlijn

Gehuwd/gelijkgestelden

€ 2.070

Alleenstaand van 21 jaar en ouder

€ 1.501

Alleenstaande van 20 jaar

€ 1.134

Alleenstaande van 19 jaar

€ 824

Aleenstaande van 18 jaar

€ 690

 

Verdien je samen met je partner minder € 2.070 (bruto per maand)? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de energietoeslag. Neem contact op met of ga langs bij jouw gemeente. De toeslag bedraagt € 800,-.

De energietoeslag is bedoeld om huishoudens te helpen met de stijgende energierekening. De energietoeslag heeft geen gevolgen voor de huur-, zorg- of kindertoeslag.

Deel deze pagina