>> Sollicitatietips

Selexions Tips voor het Curriculum Vitae

1. wat wil je?
Bedenk eerst goed wat je wilt, nu maar ook over vijf jaar. Waar ben je goed in? Wat vind je belangrijk in een baan? In wat voor soort omgeving voel je je thuis? Hoeveel reistijd vind je acceptabel? De kans dat je sollicitatie doel treft, wordt zo groter.

2. motivatie
Als je een sollicitatiebrief gaat schrijven geef dan duidelijk aan waarom de baan jou aantrekkelijk lijkt en waarom je graag bij dat bedrijf wilt werken. Als hulpmiddel kun je jaarverslagen, brochures en ander materiaal van het bedrijf lezen. Of bekijk de website van het bedrijf als die er is. Vraag ook eens rond in je omgeving, misschien kun je iemand vinden die daar werkt.

3. typen of schrijven?
Een goede sollicitatiebrief moet positief opvallen en uitnodigen tot lezen. Een handgeschreven brief is niet altijd makkelijk leesbaar en niet meer van deze tijd. Je kunt je brief en c.v. dus beter typen.

4. fouten voorkomen
Veel personeelsfunctionarissen lezen een brief niet verder als ze een fout aantreffen. Controleer je brief dus goed op taal-, spel- en typefouten. Die sluipen er gemakkelijk in. Het gebruik van de spellingscontrole op je tekstverwerker haalt de meeste fouten eruit, maar niet alle. Laat je brief als het kan ook door iemand anders lezen. Een frisse blik levert vaak wat op.

5. aan wie sturen?
Meestal zal in de advertentie staan aan wie je de brief moet richten. Is dat niet duidelijk of schrijf je een open sollicitatie, informeer dan eerst bij het bedrijf. Dat geeft aan dat je moeite hebt gedaan en voorkomt dat je brief bij de verkeerde belandt, zodat hij gaat zwerven of, erger nog, in de prullenmand verdwijnt. Vraag ook naar iemands voorletters, de schrijfwijze van de naam en eventuele titulatuur.

6. inhoud brief
Een sollicitatiebrief bestaat in ieder geval uit: afzender, geadresseerde, plaats en datum, aanhef, aanleiding, motivatie, geschiktheid, afsluiting met handtekening, en je c.v.. Licht je motivatie en geschiktheid toe op positieve manier.

Volgende pagina